A kutatási folyamat a műhelybeszélgetésig - a kutatási kérdések begyűjtése és rendszerezése

Interjúzás

2013. március 29 és május 2. között kutatócsoportunk interjúkat készített a gyakorlatban dolgozó szakemberekkel (állami természetvédelem, civil szervezetek és gazdálkodók), hogy ezek alapján előkészítsük és megalapozzuk a következő szakaszban az országos felmérést. Összesen 16 strukturált interjút bonyolítottunk le 21 interjúalannyal.  Az interjúk időtartama átlagosan 1,5-2 óra volt, az interjúkról jegyzeteink alapján összefoglalókat készítettünk. 

 

Online kérdőívezés

Az online felmérés egy elektronikus kérdőív segítségével 2013. június és augusztus között zajlott le. Az online felületen a felmérésben (önkéntesen) részt vevő kitöltőktől azt kértük, írjanak le 3-5 olyan kutatási kérdést, melyeket a hazai természetvédelem szempontjából kulcsfontosságúnak ítélnek.

A kérdőíves adatgyűjtés során összesen 188 személy töltötte ki a kérdőívet. Összességében az interjúban felmerült kérdésekkel együtt 792 kutatási kérdést regisztráltunk.

 

Adatbázis tisztítás, rendszerezés

A nagyszámú kérdést tartalmazó adatbázis tisztítása (pl. tartalmilag megegyező duplikátumok, nem releváns kérdések törlése) után összesen 478 kérdésre csökkent az eredeti adatbázis. A fennmaradó kérdések 33 kategóriába lettek csoportosítva, majd a 33 kategóriát 12 nagyobb témakörbe rendeztük. Így a kérdések összesen 12, különböző elemszámú csoportba kerültek.

 

A műhelybeszélgetés (2014. február 13-15., Tihany) előkészítése

A műhelybeszélgetésre a főbb érintetti csoportokból hívtunk meg résztvevőket, törekedve arra, hogy lehetőleg minden fontos szereplő megjelenjen: szakigazgatás, gazdálkodók, civilek. (Ez a visszajelzések alapján a legtöbb csoport esetében sikerült, ám fontos szereplők - főként a vízügy, vízgazdálkodók - kimaradtak a meghívottak köréből.)  A műhelybeszélgetés előtt a kérdéseket a résztvevők előszűrték, erről és a műhelybeszélgetésről itt olvashat további információkat.